Kundalini yoga wordt ook wel de moeder van alle yoga genoemd, omdat alle andere vormen van yoga uit Kundalini yoga zijn voort gevloeid. Kundalini yoga wordt al duizenden jaren onderwezen in India, maar werd pas eind jaren zestig door Yogi Bhajan naar het Westen gebracht. Het wordt ook de yoga van het bewustzijn genoemd, omdat het op zeer korte tijd het bewustzijn verhoogt. Zo worden aanwezige patronen in het lichaam en de geest gecorrigeerd, door blokkades op te heffen en het denken tot rust te brengen. Het doorbreekt conditioneringen die ons verhinderen waarlijk te leven en gelukkig te zijn. 
Kundalini yoga en meditatie werken  in op de mens in zijn geheel. Het brengt een natuurlijke balans in de verschillende systemen in het lichaam en hoe ze in interactie staan met elkaar. Zoals zenuwstelsel (centraal – sympathisch - en para sympathisch), ademhalingssysteem, lymfestelsel, spijsverteringsstelsel, skelet, meridianen en chakra's.

 

Elke Kundalini yoga les is anders. Tijdens elke les beoefenen we een kriya. Een kriya is en bepaalde serie van yogaposes (asanas), ademoefeningen (pranayama) en mantra's (klang) die special ontworpen zijn voor een specifiek resultaat (bv voor de lever, voor het ruggengraat, om het hart te openen, tegen angst, detox etc..) Elke kriya heeft dus een specifiek effect, maar sowieso werken ze allemaal op het volledige zijn (body, mind & spirit). Kundalini yoga-oefeningen zijn doorgaans dynamisch en de aandacht wordt sterk gericht op het voelen en waarnemen van de eigen lichaamsenergie.

De adem heeft een centrale plaats en wordt bij alle oefeningen bewust geleid.
Ook wordt er vaak met mantra’s gewerkt. Mantra’s zijn geluidvibraties, een soort van energie die door haar structuur, kracht, ritmische herhaling van  bekrachtigende woorden effect hebben op de chakra’s en de menselijke psyche, kortom je bewustzijn verhogen. Veel mensen die voor het eerst in aanraking komen met Kundalini yoga vinden het zingen (chanten)  van Mantra's bevreemdend of zelfs beangstigend. Maar wie zijn eigen toch overwint, voelt al snel het helend effect hiervan en zal met volle overgave mee chanten. Tijdens de lessen maken we ook gebruik van mudra’s. Dit zijn handposities die de energiestroom vastzetten en op die manier bepaalde reflexzones in het brein stimuleren. 

Tijdens elke les, meestal op het einde, wordt er ook een meditatie gedaan.

Kundalini yoga heeft onnoemelijk veel positieve uitwerkingen. Hier volgen enkele van de belangrijkste voorbeelden:

De intuïtie wordt aangescherpt, de zelfkennis vergroot en het ongelimiteerde creatief potentieel(=kundalini), dat in elk mens aanwezig is, wordt vrijgemaakt. Stressvermindering: dankzij de ontspannende werking van kundalini yoga zal er een daling van het stresshormoon cortisol plaatsvinden in het lichaam. Bijkomende voordelen voor het lichaam zijn een verlaging van de bloeddruk en het hartritme, een verbeterde spijsvertering en een verhoogde immuniteit. Verder verzacht het symptomen van angst, vermoeidheid, astma en slapeloosheid. Het versterkt  het zenuwstelsel, stimuleert  de bloedcirculatie en  het lymfevocht. Dit komt het kliersysteem ten goede, omdat het de klieren masseert, reinigt en vitaal houdt. Veel oefeningen passen de werking aan van het endocriene systeem door het stimuleren van de hypothalamus, door ritmische ademhaling, en door het effect van de mantra’s. De ademhaling verbetert, omdat we  trager en dieper  leren adem te halen. Dit leidt tot een betere longfunctie en het lichaam wordt erdoor aangespoord om te ontspannen. Zodoende verhoogt de hoeveelheid zuurstof die door het lichaam wordt opgenomen. Deze vorm van yoga is moeilijk uit te leggen met de mind omdat kundalini yoga een proces in gang zet dat voorbij de mind gaat, je moet het met je hart ervaren.

Wil je bewuster in het leven staan? Dan is Kundalini yoga een absolute aanrader. Ervaring met yoga is niet nodig.